Wijkgerichte aanpak bij voortijdig schoolverlaters

In stadsdeel Ypenburg wonen de meeste jongeren van Den Haag. Natalie de Jong (casemanager) werkt hier intensief samen met Nick van der Steen (jeugdwerker van Voor welzijn). Samen ondersteunen zij de jongeren en helpen zij hen met hun toekomstperspectief.

De casemanagers van Leerlingzaken benaderen jongeren laagdrempelig. Dit doen zij via de Servicepunten Arbeid, wijkcentra en huisbezoeken. Natalie legt de aanpak voortijdig schoolverlaters (vsv) uit: “Ik nodig de jongeren in hun eigen wijk uit. Vaak vinden zij het fijn dat ze dichtbij huis op gesprek kunnen komen. Tijdens het intakegesprek kijk ik naar wat de aanleiding was voor het uitvallen van school. Daarna pakt ik door. Jongeren die een opleiding willen volgen, neem ik in begeleiding. Jongeren die een (leerwerk-)baan zoeken, koppel ik aan een accountmanager of leerwerkmakelaar. Jongeren met problemen op andere leefgebieden dan werk of opleiding verwijs ik door naar de jongerenwerkers van de wijkcentra.”

Outreachend

Nick is éen van deze jongerenwerkers die de jongeren op straat benadert. Met veel geduld probeert hij een vertrouwensband met de jongeren op te bouwen. “We blijven de jongeren op een laagdrempelige manier benaderen en te empoweren zodat ze het vertrouwen krijgen dat er anderen zijn die in hen geloven”, vertelt Nick. Het wijkcentrum verzorgt ook maatschappelijk werk, praktische hulp, sollicitatietraining en zorgt voor recreatief aanbod.

Huisbezoek

Natalie en Nick leggen beide huisbezoeken af. Daarbij richt Natalie zich op de recente schooluitvallers tussen 18 en 23 jaar en gaat Nick op zoek naar de jongeren die al wat langer thuiszitten. “Tijdens een huisbezoek, probeer je met de jongere een gesprek aan te gaan over hoe zij de toekomst voor zich zien. Vaak maak je hierbij ook contact met de ouders en kom je erachter of er nog iets anders speelt wat tot uiting komt in het niet naar school gaan.”

Samenwerking

Preventie, motiveren en activeren zien Natalie en Nick als hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om problemen te voorkomen. Jongeren hebben er baat bij dat belemmeringen in hun ontwikkeling op tijd worden gesignaleerd en worden opgepakt. Goed samenwerken en afstemmen is hierbij van belang. Ook streven ze ernaar om ouders erbij te betrekken. “Doordat je allemaal in dezelfde wijk werkt, zijn de lijnen veel korter en kan je met elkaar sneller schakelen”, vertelt Nick enthousiast over de samenwerking.

Bevlogen

Met hart en ziel zetten Natalie en Nick zich voor deze doelgroep in. “We willen zoveel mogelijk jongeren bereiken én motiveren om hier naartoe te komen. Want als we met elkaar samenwerken, kunnen we zoveel verschil maken”, zeggen ze beslist.

Openingstijden Live Chat

Maandag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Dinsdag 13.00 - 15.00 en 19.00 - 21.00 uur
Woensdag 13.00 - 15.00 uur
Donderdag 13.00 - 15.00 uur


Chat voor jongeren klik hier